аутор: Дарко Ћирић

broj страна: 331

формат: 21x24цм

повез: мек

Београд 2011.
900,00 дин

Градски номад - Београдски записи фоторепортера Александра Аце Симића

Preloader

Александар Аца Симић, дугогодишњи новинар "Политике'', први је аутентичан српски фоторепортер који је професионално бављење фотожурнализмом довео у потпуни склад са највишим естетским стандардима фотографске уметности. Симићеве фотографије фактографски и експресивно документују и реконструишу прошлост Београда из времена од двадесетих до шездесетих година 20. века.

Београд се на Симићевим фотографијама, у главној улози или као позадина, намеће својим ведутама и препознатљивом атмосфером. Овом поставком приказан је својеврсни портрет Београда као архитектонске и урбане целине која у одређеним ритмовима трпи промене, у времену које је Симићу дато да буде његов хроничар. На фотографијама Аце Симића, помног истраживача и бележника градских призора, има и притајеног хумора, али је доминантно присутна и несумњива документарност.

У каталогу је публиковано око 400 фотографија Аце Симића из збирки Музеја града Београда. У веома занимљивом каталошком делу, аутор Дарко Ћирић, поред описа и датовања сваке фотографије, додаје историјске податке и приче везане за представљена дешавања, личности, сцене или грађевине.