Примењена уметност и етнологија

Збирка примењене уметности и етнологије одсликава живот београдске породице од прве половине XIX века: културу становања, изглед куће, покућство, одевање и обичаје. У збирци се налази богата колекција предмета од сребра, порцелана, стакла, керамике, затим одевних предмета, накита, тепиха, стилског намештаја, као и велики број фотографија.


001digital depo srp

Прегледајте предмете из Збирке за примењену уметност. 
На нашем дигиталном депоу можете погледати и предмете из других збирки Музеја града Београда.

 

Легати и збирке


Легат Даринке Смодлаке

smodlaka legat uvodnaРођена у Избишту у Банату, средњу школу је похађала у разним местима, а матурирала је, студирала, и завршила Медицински факултет у Београду. После специјализације у Бечу, враћа се у Београд, у којем трајно остаје и ради као зубни лекар. Урођено осећање за лепо, наклоност ка уметности и дружење са уметницима учинили су да др Даринка Смодлака почне да прикупља слике, скулптуре и предмете примењене уметности за опрему и украс свога дома. Временом, број предмета се толико увећао да је оформљена збирка, која садржи значајан број уметничких слика, скулптура, икона, стилског намештаја, посуђа од порцелана, стакла, сребра и другог материјала из XVII и XIX и XX века. Већи део слика и скулптура радови су наших познатих уметника: Уроша Предића, Паје Јовановића, Боре Стевановића, Ђоке Јовановића, Ристе Стијовића, Томе Росандића и других.

Из овако богате и разноврсне збирке, др Даринка Смодлака је извршила избор од 80 предмета, и од њих сачинила посебну целину. Године 1980, поклонила ју је Музеју града Београда у знак сећања на свог рано преминулог сина Милана Боку и супруга Милан Смодлаку.


Легат Ксеније и Раденка Перића

peric legat uvodnaПрви Уговор о поклону Музеј града Београда је закључио 1973.  са Раденком Перићем. Деценијама прикупљајући „лепе ствари“, овај страствени колекционар је, са супругом Ксенијом, желео да трајно завешта Музеју, поред ликовних дела, и 342 предмета примењене уметности. Међу њима су уметничко-стилски намештај, оријентални теписи, порцелан, стакло, сребро, сребрни накит и други предмети примењене уметности и етнологије из XVIII и XIX века.

 

 

 


Легат Роберта Ц. Гашпаровића

gasparovic legat uvodna Рођени Вршчанин, свој радни и пензионерски век провео je у Београду. Пре Другог светског рата, био је у Београду представник фабрике „Херц и син“ (Herz und i Sohn) из Банатског Карловца. Највећа љубав му је била прикупљање антиквитета. Пред Други светски рат завршена је његова кућа на Сењаку, која је својим изгледом требало да подсећа на готички замак у малом. Била је опремљена стилским намештајем, оријенталним теписима, предметима од сребра, порцелана, стакла и керамике из XVIII и XIX века. Страст према предметима примењене уметности није га напуштала, тако да је и након Другог светског рата допуњавао своје колекције и касније је све завештао Музеју града Београда. У Одсеку за примењену уметност и етнологију налази се преко 470 предмета.

Уговором о поклону, 1976, Музеј града Београда је од Роберта Цихлер Гашпаровића добио богату колекцију уметничко-стилског намештаја, оријенталних тепиха, сребра, порцелана, стакла, колекцију мушких џепних сатова и друго.


Легат Владимира Мариновића

marinovic legat uvodnaВладимир Мариновић рођен је 10. октобра 1891. године у Дубровнику, где је стекао основно и гимназијско образовање. Правни факултет завршио је у Загребу 1913. године. Као један од оснивача Омладинског патриотског друштва „Цар Душан” у Дубровнику, чији су припадници били повезани са тадашњим напредним покретом у Краљевини Србији, био је изложен прогону аустријских власти. Стога је 1913. године илегално прешао у Србију и настанио се у Београду, истовремено примивши српско држављанство. Убрзо се запослио као дијуриста у Министарству народне привреде Краљевине Србије. По избијању Првог светског рата ступио је у српску војску као добровољац. Због промрзлина задобијених приликом повлачења преко Албаније 1916. године, пет месеци је провео на лечењу у француској бањи Виши, одакле је упућен у Африку. Године 1918. Министарство народне привреде Краљевине Србије поставило га је за дијуристу у генералном конзулату у Солуну, где је био демобилисан 25. маjа 1919. године. У дипломатској служби био је до 2. децембра 1919, када је на лични захтев пензионисан. У то време био је први секретар краљевског посланства у Буенос Ајресу. Године 1930. у Паризу је ступио у службу код француског друштва Societe Commerciale Franco–Sud Americaine, у којој је остао до 10. марта 1941, када је интерниран у Немачку. По повратку у земљу, 1. јуна 1941. године, непосредно после капитулације Краљевине Југославије, напустио је Београд и отишао у Херцег Нови, где је приступио илегалном народноослободилачком покрету. Током Другог светског рата, када је формиран Мјесни одбор за Херцег Нови и Боку Которску, постао је његов председник, а по ослобођењу Херцег Новог 28. октобра 1944. године председник Народноослободилачког одбора. За чиновника у Министарству иностраних послова у Београду постављен је 5. септембра 1945, а 5. маја 1955. године постао је заменик Павла Бељанског шефа Протокола ССИП–а.


Легат Јована Суботића

subotic legat uvodnaПо жељи др Ивана Суботића (1893–1973), који је свој радни век пре Другог светског рата провео у дипломатској служби, у Завичајном музеју Земуна, који је саставни део Музеја града Београда, била је постављена соба родоначелника породице др Јована Суботића, познатог српског песника и књижевника. Др Јован Суботић, са супругом Савком, рођеном Полит-Десанчић, првом председницом Српског женског савеза, имао је четири сина. Други по рођењу син, др Војислав Суботић, био је по професији хирург и један од оснивача Медицинског факултета у Београду, на коме је био професор. Као добровољац, учествовао је у Првом светском рату, као и његов син Иван. Најстарији брат Дејан, школовао се на руским војним академијама и достигао чин генерал-лефтенанда.

Заоставштина породице Суботић, која је поклоњена Музеју 1975. године, састоји се од 56 предмета који су углавном везани за ове три личности. Ту се налазе повеље урезане у сребру посвећене Дејану Суботићу, одликовања др Војислава, породични албум, сребрни ибрик, породичне фотографије и др. После смрти др Анке Суботић, рођене Гођевац, њена ћерка Ружица и зет инг. Игор Переплотсиков, предали су 1986. године Музеју два албума са 300 породичних фотографија, генеалогијама породица др Ивана Суботића и др Анке Суботић, разна документа везана за обе породице, минијатуре ордења др Ивана В. Суботића, дипломе, пасоше и друге легитимације др Ивана Суботића, еполете др Војислава Суботића из Првог светског рата и друго.

Контакт

Наташа Поповска
Примењена уметност
011 263 08 25
Mobile: 060 500 51 89
Fax: 011 3283 504
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
vCard