Историја Београда од 1941.

Потписивањем Тројног пакта с Немачком 25.III 1941. да би се избегло увлачење земље у рат, долази до државног удара, народног незадовољства и демонстрација. Малолетни Петар II проглашен је за краља чиме је укинуто Намесништво кнеза Павла. Образована је влада генерала Симовића.

Нападом на Београд без објаве рата, уласком немачких трупа у град и капитулацијом војске, отпочиње период живота и опстанка града у условима окупације. Београд је главни град смањене Србије под управом Војноуправног команданта и колаборационистичких органа Аћимовићеве комесарске управе и Владе „народног спаса“ Милана Недића. На територији града формирају се два концентрациона логора: Бањица и Сајмиште. Масовне егзекуције вршене су најчешће на војном стрелишту у Јајинцима. У ратним условима 1944. град у више наврата бива бомбардован англоамеричким снагама.

По ослобођењу града јединицама НОВЈ и Црвене армије, 20. X 1944, град постаје руководећи центар војнополитичких активности. Период обнове и изградње мобилише целокупни људски и материјални потенцијал. Укидањем монархије и проглашењем Републике изабрани органи власти у граду смењују дотадашњи извршни одбор. Урбани развој града настављен је и у наредном периоду. Ослонац у спољној политици на СССР напуштен је услед Резолуције Информбироа 1948, а од тада отпочиње отварање према западу. Одржавањем Конференције несврстаних земаља трасиран је нов спољнополитички правац Југославије. После Титове смрти отпочиње период урушавања система на свим нивоима. Године распада СФРЈ Београд проживљава драматично. На позорници сукоба разних политичких идеја и програма битише период 90-их година.

У предвечерје XX века Београд доживљава поново дуготрајно бомбардовање.

Признање изборних резултата 2000.године и победу ДОС-а издејствовали су грађани читаве Србије окупљени у Београду 5. октобра.


001digital depo srp

Прегледајте предмете из Збирке за историју Београда од 1941. 
На нашем дигиталном депоу можете погледати и предмете из других збирки Музеја града Београда.

Контакт

Биљана Станић
Историја Београда од 1941.
Змај Јовина 1, Београд
011 263 08 25
Mobile: 060 500 51 64
Fax: 011 3283 504
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
vCard