Кабинет за новац и медаље

Кабинет за новац и медаље формиран је 1956. године и садржи око 30 000 предмета. Сакупља, презентује и публикује новац, одликовања, медаље, плакете и знамења. Основно опредељење, да се сабира материјал који потиче са градске територије, чини ову музејску збирку вредном изворном грађом за сагледавање дуге прошлости Београда Збирка садржи хеленски, келтски, римски републикански и царски новац, византијски, српски средњевековни и турски новац, као и неколико остава новца европских држава и градова XVI-XVIII века. Сабрано је и 48 различитих монета турског и европског новца XIX века, све до појаве новца Кнежевине Србије 1868. године. Посебан део збирке представљају одликовања, медаље, плакете и знамења кроз који је представљена политичка и културна историја Београда.


001digital depo srp

Прегледајте предмете из Кабинета за новац и медаље. 
На нашем дигиталном депоу можете погледати и предмете из других збирки Музеја града Београда.

 

Легати


Легат Светозара Душанића

svetozar dusanic sСветозар Ст. Душанић оставио је Музеју римски бронзани новац, који су ковали градови Стоби и Виминацијум и провинција Дакија. Легат броји 2132 предмета и под управом Музеја је од 1970. године. Професор Светозар Ст. Душанић (1907-1990), теолог и нумизматичар, био је дугогодишњи управник Музеја Српске православне цркве, а у нумизматичким круговима био је познат као колекционар и стручњак за ову област.

 

 

 

 


Легат Ђорђа Новаковића

Djordje NovakovicЛегат је под управом Музеја града Београда од 1969. године, по жељи Ђорђа Новаковића, а као поклон супруге након његове смрти. Ђорђе Новаковић (1908-1968), дипломата и колекционар, поклонио је Музеју 7.436 предмета: папирни новац Kраљевине Србије, Kраљевине Црне Горе, Краљевине Југославије и већег броја европских држава, из времена од друге половине XIX до седамдесетих година XX века.

Погледајте онлајн базу предмета из Легата Ђорђа Новаковића

Контакт

Јелена Васић Деримановић
Кабинет за новац и медаље
Змај Јовина 1, Београд
011 263 08 25
Mobile: 060 500 51 83
Fax: 011 328 35 04
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
vCard