Посетите

Конак кнегиње Љубице

Ентеријери београдских кућа 19. века


Кнеза Симе Марковића 8

Улаз према Савској падини

Конак кнегиње Љубице подигнут је на великом плацу који се пружао до обронака изнад обале Саве. На ову страну су биле окренуте чеона фасада, просторије намењене за боравак породице и диванхане. Улази на овој страни били су главни улази у зграду док је улаз са улице коришћен као споредни, а просторије окренуте на ту страну биле су помоћне и намењене за послугу.

Соба кнегиње Љубице

Због директне везе с амамџиком (купатилом) претпоставља се да је ова соба некада припадала кнегињи Љубици. Уређена је на оријентални начин, а у просторији се могу видети портрети: кнеза Милоша, кнегиње Љубице са старијим сином Миланом и младог кнеза Михаила.

Диванхана

Диванхана представља посебну вредност оријенталне архитектуре. У османској култури живљења диванхана је била најсвечанији простор у кући, предвиђенa као место за окупљање. Пратећи форму полукружног зида, уз саме прозоре, смештани су миндерлуци за седење који су били прекривени ћилимима и бројним јастуцима. После ручка укућани и гости су седели у диванхани испијајући кафу и пушећи чибук.

Салон у стилу Наполеон III, око 1880.

Крајем 19. века у ентеријерима се практичност и удобност стила бидермајер замењује скупоценим и претерано декоративним неостиловима, чија је основна функција била репрезентација власника, његовог успеха и богатства.

Салон краљице Наталије у стилу Наполеон III, друга половина 19. века

Салон се налазио у новом краљевском двору (данас Скупштина града Београда). Краљица Наталија је била жена префињеног укуса. Српски двор је опремила скупоценим намештајем и предметима произведеним у познатим европским радионицама.

Конак кнегиње Љубице

Конак кнегиње Љубице је једна од малог броја сачуваних зграда из времена прве владавине кнеза Милоша Обреновића. Грађен је у периоду 1829–1831, по плановима и под руковођењем Хаџи Николе Живковића, званичног кнежевог градитеља. Замишљен је да буде репрезентативни двор српске владајуће династије Обреновић. Међутим, због близине Турака кнез Милош је мало боравио у њему. Своју примарну намену Конак је остварио током прве владавине кнеза Михаила (1839–1842), када је служио као његова резиденција.

Након протеривања Обреновића из Србије (1842) зграду су у наредних сто тридесет година користиле и према својим потребама уређивале различите државне институције. Седамдесетих година 20. века управа града Београда одлучила је да зграда Конака, у складу са својим историјским, уметничким и споменичким наслеђем, добије нову намену и постане музеј. После санације и реконструкције зграда је 1980. ушла у састав Музеја града Београда, а у септембру исте године отворена је стална музејска поставка „Ентеријери београдских кућа 19. века“.


Стална поставка

Ентеријери београдских кућа 19. века

Поставку чини репрезентативни избор предмета ликовне и примењене уметности из збирки Музеја града Београда. Предмети су настали током 19. века као производ западноевропске и домаће занатско-уметничке и индустријске производње. Припадали су представницима владајуће династије Обреновић и угледних грађанских породица. Стална поставка приказује настанак и развој високе грађанске културе, начин живота и становање у деветнаестовековном Београду.


001digital depo srp

Прегледајте предмете изложене у Конаку кнегиње Љубице. 
На нашем дигиталном депоу можете погледати и предмете из других музеја и збирки Музеја града Београда.

 


Радно време

 • Понедељак: затворен
 • Уторак, среда, четвртак и субота: 10-17 часова
 • Петак: 10-18 часова
 • Недеља: 10-14 часова

Контакт информације

 • Aдреса: Кнеза Симе Марковића 8
 • Tел: 011 263 82 64 
 • Mејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Цене улазница

 • Улазница: 200 дин
 • Повлашћени (ђаци, студенти, незапослени и пензионери): 100 дин
 • Групе: на сваких десет посетилаца у групи издају се две бесплатне улазнице. Ово се не односи на повлашћене категорије.
 • Бесплатан улаз: свака последња субота у месецу; деца млађа од 7 година, посетиоци са инвалидитетом са пратиоцем, чланови МДС и ICOM-а и власници картица ЕURO<26 и ISIC.

Аудио водич

IZItravel baner

Бесплатан аудио водич кроз поставку Конака кнегиње Љубице преузмите на:

 • en play badge
 • English get it from MS InvariantCulture Default
 • Download on the App Store Badge.svg

Специјалан програм

На кафи код кнегиње Љубице

Путовање у историју кроз исповест владарке обновљене Србије

Монодрама „На кафи код кнегиње Љубице“ изводи се у аутентичном амбијенту Конака кнегиње Љубице. Кроз животну исповест кнегиње Љубице Обреновић, посетиоци на упечатљив начин могу упознати прву владарку обновљене Србије, чути чињенице о најзначајнијим догађајима из времена владавине кнеза Милоша Обреновића, сазнати детаље о односу кнеза Милоша и кнегиње Љубице, кнежевим неверствима и другим занимљивостима из њиховог приватног живота.

Прочитај све