Скривене поруке - слике Браце Бонифација из колекције Музеја града Београда

  • Локација: Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8
  • Датум: 7. септембар - 15. октобар 2018.
  • Организација:

    Музеј града Београда уз подршку Амбасаде Канаде у Београду

  • Импресум:

    Марија Стошић, кустос изложбе

Изложба представља колекцију од 24 уметничке слике које је канадски уметник српског порекла, Браца Бонифације, поклонио Музеју града Београда и које ће овом приликом први пут бити пред београдском публиком. Изложбом су обухваћени радови из свих фаза Бонифацијевог стваралаштва, настали у периоду од 1979. до 2015. године, представљајући својеврстан пресек његовог ставаралачког опуса.

Сликана углавном у духу апстрактног експресионизма, Бонифацијева платна великог формата имају специфичнан спој европске апстрактне уметности и северноамеричког поп – арта. У својим радовима користи елементе симболизма и фигуративног сликарства како би изразио различите мисли и емоције, а још од најранијих дана фасциниран је језиком, игром речи и употребом слова на платнима. Бонифације је интернационално познат по текстовима инкорпорираним у уметничка дела. За већину људи ови текстови су збуњујући, али за Брацу су они начин да изрази свој поглед на свет. Ако кренемо да читамо исписане поруке, некада ћемо се добро забавити, негде добро замислити над исказима, али врло често нећемо моћи да нађемо смисао речи или ћемо наћи „скривене поруке“.


Браца Бонифације је уметничко име сликара Благоја Срдића који је рођен у Београду 1937. године. Завршио је Факултет примењених уметности, Одсек цртање и сликање, а похађао је и Архитектонски факултет у Београду. По завршетку студија се усавршавао у Атељеу Кругер у Франкфурту. Једно време након студија живео је у Француској, а затим 1973. одлази у Канаду. Постао је канадски држављанин 1976. и од тада живи и ради у Ванкуверу. Члан је Канадског удружења ликовних уметника и као познат и признат уметник до сада је имао више од 50 самосталних и преко 70 групних изложби.