Посетите

Музеј Бањичког логора


Павла Јуришића Штурма 33

Прва поставка Музеја, у ограниченом простору, отворена је 1969. године. Нова концепција, на 450 м² реализована је 1983. године. После техничке обнове и на основу нових истраживачких резултата 2001. године, представљена је измењена и допуњена стална поставка Музеја бањичког логора.
Музејска поставка бележи чињенице из историје логора. Докуменатарна грађа, плакати и фотографије уз велику макету логорског комплекса, чине оквир у које се уклапају сачувани лични предмети, оригинални цртежи, скице и ручни радови логораша. Посетиоцима се на овом простору представља укупно 400 експоната.

Музеј бањичког логора

Музеј Бањичког логора посвећен је успомени на заточенике и жртве нацистичког концентрационог логора из Другог светског рата. Прва поставка, у ограниченом простору, отворена је 1969. године. Нова концепција реализована је 1983. на приближно 450 м2, а због нових истраживачких резултата 2001. године представљена је измењена и допуњена поставка Музеја Бањичког логора. Документарна грађа, плакати и фотографије, уз велику макету логорског комплекса, чине оквир у који се уклапају сачувани лични предмети, оригинални цртежи, скице и ручни радови логораша. Посетиоцима је на овом простору представљено 400 експоната. Посебно се издваја меморијална сала у којoj je реконструисан амбијент логорашке собе.


Бањички логор

Логор на Бањици основан је 5. јула 1941. године, у згради XVIII. пешадијског пука Војске Краљевине Југославије, док су први заточеници доведени 9. јула. Кроз овај концентрациони логор прошло је 24.000 затвореника, углавном Срба, али и припадника других народа. До данас је поуздано идентификовано 4.200 стрељаних логораша. Том списку треба додати и хиљаде заточеника који су одавде били депортовани широм Европе. Логор је распуштен 4/5. октобра 1944. године.


001digital depo srp

Прегледајте предмете изложене у Музеју бањичког логора.

На нашем дигиталном депоу можете погледати и предмете из других музеја и збирки Музеја града Београда.

 


Радно време

  • четвртак, петак и субота: 10-17 ч

Контакт информације

Адреса: Павла Јуришића Штурма 33

Тел: 011 263 08 25

Мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.


Цене улазница

  • Улазница: 200 дин
  • Повлашћени: 100 дин
  • Групе: На сваких десет посетилаца у групи издају се две бесплатне улазнице. Ово се не односи на повлашћене категорије.
  • Повлашћени: ђаци, студенти, незапослени и пензионери.
  • Бесплатан улаз: свака последња субота у месецу; деца млађа од 7 година, посетиоци са инвалидитетом са пратиоцем, чланови МДС и ICOM-а и власници картица ЕURO<26 и ISIC.