Светлост од светлости: Атос-Византија-Васељена

  • Локација: Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8
  • Датум: 30. октобра - 30. новембра 2018.
  • Организација:

    Хеленска фондација за културу у сарадњи са Светогорским домом и Музејом града Београда

Изложба Светлост од Светлости пружа целовит увид у стваралаштво Јоргоса Кордиса и представља ретроспективу радова насталих од 2007. до 2017. Највећи део од 76 изложених радова, рађених у различитим техникама: од јајчане темпере на дрвету, преко туша на папиру па до дигиталних слика, чине иконе подељене у неколико тематских целина: Старе иконе, Светогорски Светитељи, Богослови Светитељи. Сликама из циклуса На хомеровским обалама и Личности Византије Кордис испитује ефекте примене византијских принципа у световном савременом сликарству.

Јоргос Кордис, утемељен у естетским начелима византијске уметности, сматра се једним од најзначајнијих и најаутентичнијих представника савременог иконописа. Иако препознатљиве по модерном колориту и савременим ликовним решењима, Кордисове иконе строго следе канонске принципе, а сам уметник често истиче своју доследност предању, које схвата као непрекинут ток трагања за бољим изразом смисла Канона и Православља. Све „ново“ на Кордисовим иконама јесте у служби постизања „предањског“ циља – укидања одвојености насликаног простора иконе и простора посматрача, тј. увођења посматрача кроз ритам и светло у нову реалност нетварне Светлости и сапостојања са Светима.

Поред практичног бављења иконописом, Јоргос Кордис и теоријски промишља улогу иконе и њених елемената у животу Цркве. Аутор је петнаестак књига од којих су Карактер и смисао апстрактних тежњи византијског сликарства, У ритму: етос линије у византијском иконопису и Фајумски портрети и византијска икона преведене на српски.