Богиња Сунца

 • Место: Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8, Сала под сводовима
 • Време: 2011 - 8. октобар, 14ч
 • Трајање: 150 минута
 • Узраст: 8 - 13 година
 • Радионицу воде:

  Уметници и едукатори Treehouse Storytelling центра (Сања Јанковић-Гашпар, Андреја Марковић, Драган Симеуновић, Валентина Мирковић, Зоран Мишић, Јелена Гашић) и кустоси Музеја града Београда. 

   

   

   

Мулти-уметничка радионица о значају природног светла, уштеди енергије, очувању животне средине кроз storytelling, дизајн и израду сунчаних лампиона од рециклираних материјала.

Инспирација за радионицу је изложба Recte illuminas - Добро светлим у Сали под сводовима Конака кнегиње Љубице, ауторке др Славице Крунић, музејског саветника Музеја града Београда.  

У старом миту о нестанку светлости и потрази за сунцем које се крије, откривају нам се блиставе мисли о тајнама постојања, разарања и стварања. Кроз контрасте, традиционалне симболе и суптилну нарацију, даровани смо искуством поновног проналажења неких битних, непролазних и темељних вредности нашег света: огледало је истина, мач је храброст и снага, драги камен је саосећање. Потрага се наставља увек изнова за свакога ко је ову причу заиста чуо.

Након интерактивне представе о Богињи Сунца у којој учествују и полазници, прелази се на реализацију визуелне радионице која укључује цртање, бојење, role-play, музику, драму, прављење и свирање инструмената. Да би се учесници укључили у други део приче о Богињи Сунца, праве мале реквизите у облику кругова, с једне стране претвореног у лице Богиње Сунца, а са друге стране у огледалца. Огледала су ту да помогну да богиња изађе из пећине на крају приче.