Aрхитектура Добровићевог Генералштаба - од настајања до питања у години 2013-ој

  • Предавач: мр Бојан Ковачевић, архитекта

Комплекс Савезног Министарства одбране и Генералштаба Војске Југославије (са свим варијететима имена државе и институција чије је средиште ту било) подигнут је у периоду 1954-65, на раскрсници улица Кнеза Милоша и Немањине, традиционалном средишту државних зграда Србије и Југославије у 19. и 20. веку.

На основу идејног решења са конкурса на коме је победио архитекта Никола Добровић, реализација пројекта је, кроз програмске и техничке фазе моделирања, подразумевала бројне недоумице и проширења али, у сваком случају, остајући у доминантном правцу Добровићевих интенција. Иако херметичне намене за ондашње друштво, комплекс је све време у архитектонском свету читаве Југославије, Србије и Београда био цењен као апсолутно врхунско дело и домет градитељства на овим просторима. У НАТО агресији 1999, иако испражњен и без икакве тренутне функције, у два наврата је бомбардован и теже оштећен. На основу акламацијске иницијативе архитектонског еснафа проглашен је за културно добро 2005. године.

Иницијатива за преиспитивање статуса Добровићевих зграда отворила је многа питања, нека од њих задирући у темеље стратегије културе овог друштва и државе.

Предавање ће бити пропраћено визуелним материјалом о настанку зграда и њиховом оригиналном стању и изгледу.

Конак кнегиње Љубице

Кнеза Симе Марковића 8, Београд
011 263 82 64
Fax: 011 3283 504
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Погледајте страницу Конака кнегиње Љубице