Кнез Михаило, од бездна ка вечности…

  • Предавач: Александар Диклић
  • Локација: Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8
  • Датум: понедељак, 1. фебруар 2016, у 18h

Прича о кнезу Михаилу Обреновићу је сторија о значајном владару Србије, члану династије Обреновић, кнезу реформатору и трагичној личности, наизглед добро познатој историографији и широј јавности.

Па ипак, чини се да историја, посматрана из различитих временских углова и дистанци, дозвољава да осетимо важност детаља и анализе познатих и мање познатих догађаја, као и особености неког историјског тренутка, повесне паралеле, чудне коинциденције па и ненаучне хипотезе и претпоставке.

Данас Србија ни изблиза није држава којом је владао просвећени кнез, али нека питања као да су надживела трагичну личност Михаила Обреновића, о којој ће нам из свог угла сагледавања историје родног Београда приповедати Александар Диклић, аутор књиге и тв серијала “Београд вечити град” и “100 сенки над Београдом”.

У здању Конака кнегиње Љубице очекује нас необична шетња у протекло време из којег ћемо се, сасвим сигурно, у данашњост вратити обогаћени несвакидашњим искуством и заслуженим сећањем на првог владара Србије “европског кова”.