Април - месец архитектуре

Април је месец архитектуре. Започели смо га предавањем на Трибини љубитеља историjе Београда Архитектура Добровићевог Генералштаба које је одржао мр Бојан Ковачевић. Ова веома актуелна тема привукла је велику пажњу публике и напунила Конак кнегиње Љубице и преко очекивања, мада Трибина у последње време темама својих предавања привлачи све већу пажњу посебно млађе публике.

Добровић ће бити тема и данашњег разговора на 35. салону архитектуре. Вечерас, 4. априла, у 18 часова у Галерији Жад Музеја примењене уметности одржаће се округли сто са темом Будућност Добровићевог комоплекса зграда „државног секретаријата за народну одбрану". У разговору ће учествовати мр Љиљана Милетић Абрамовић, Добривоје Ерић, проф. Живојин Бата Карапешић, мр Миодраг Браца Ференчак, проф. Зоран Лазовић. Модератор разговора ће бити др Марта Вукотић Лазар.

У другој половини априла одржава се 8. Београдска интернационална недеља архитектуре (БИНА) са темом Разоткривање Архитектуре, а траје од 18. до 30. априла. Добровићева архитектура биће и једна од тема 8. Бине. У уторак, 23. априла, у 18 часова у Галерији Артгет Културног центра Београда одржаће се предавање и разговор Разоткривање Генералштаба: међународна искуства и могућности обнове. У разговору ће учествовати Миладин Лукић и Спасоје Крунић, а модерираће га Тања Дамљановић.

Музеј града Београда ће, такође, узети учешће у 8. Бини представљањем своје две публикације. У четвртак, 25. априла, у 19.30 у Галерији Артгет у оквиру Представљања књига, биће представљене Разне успомене: Константина А. Јовановића на владаре Србије и Црне Горе 19. века коју је приредила Данијела Ванушић и Metahousing: neolitic & modern dwelling in Belgrade аутора Милоша Спасића.

Архива вести и најава