Београдски атлас Јована Цвијића, век и по од рођења 1865 - 2015. у Музеју Козаре у Приједору

Музеј Козаре у Приједору, 9-26. фебруар 2018.
Аутор изложбе: Татјана Корићанац, кустос Музеја Јована Цвијића

Музеј града Београда је крајем 2017. године трајно поклонио Основној школи „Јован Цвијић“ у Брежницама код Приједора галеријски део изложбе о Јовану Цвијићу, премијерно постављене 2015. године у Галерији САНУ, поводом јубилеја 150 година од рођења научника (1865-2015). Изложба, којом је представљена Цвијићева богата биографија научника, географа угледног имена, професора и ректора Београдског унивезитета, председника Српске краљевске академије, почасног доктора и члана најстаријих академија и универзитета Европе, неуморног истраживача и путника, организована је у Галерији САНУ сарадњом Српске академије наука и уметности и Музеја града Београда и потом je гостовала у многим градовима Србије.

На отварању изложбе у Музеју Козаре у Приједору, Музеј града Београда предаће званично овај поклон Основној школи „Јован Цвијић“ у Брежницама код Приједора, која и својим наставним активностима и резултатима у уметничким, књижевним, ликовним, музичким, спортским, друштвеним и природним областима и дисциплинама постиже изванредне успехе и осваја награде.

Оваквом сарадњом Музеј града Београда чува сећање на Цвијићеву животну посвећеност и испуњава његов завет да се младим нараштајима помаже у освајању непрегледних области људских истраживања и сазнања.

Архива вести и најава