Отварање изложбе Иво Андрић – Писац и/или дипломата у Бразилији

Поводом обележавања Националног дана Републике Србије и 80 година од оснивања дипломатских односа Србије и Бразила, у четвртак, 22. фебруара 2018. године, у 19 часова, у Палати Бурићи у Бразилији (Salão Branco, Palácio do Buriti - Distrito Federal) биће свечано отворена изложба „Иво Андрић – писац и/или дипломата“.

Аутор изложбе: Татјана Корићанац, кустос Музеја Иве Андрића

Изложба представља нашег истакнутог нобеловца у светлу писца и дипломате, који је захваљујући интензивној дипломатској каријери боравио у многим европским градовима као представник Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, потом и Краљевине Југославије. Од Ватикана, Букурешта, Трста, Граца, Марсеја, Париза, Мадрида, Брисела, преко Женеве до Берлина, Андрић је у сваком од градова проналазио инспирацију за своја дела. На двадесет изложбених паноа представљени су Андрићев стваралачки рад, панораме градова у којима је био, фотографије приватног живота, докумената и личних предмета.

Пратећи Андрићев дипломатски рад, изложба је протеклих година гостовала у свим европским земљама и престоницама у којима је неко време он живео и радио као дипломата Краљевине Југославије, али и у готово читавој Европи. Поставком у Бразилији, први пут ће бити представљена грађанима на тлу Латинске Америке. Подршку за бројна претходна гостовања изложба је добила од амбасада Републике Србије у европским земљама, које су биле мост са земљама домаћинима, као што је то сада и Амбасада Републике Србије у Бразилији.

Изложба „Иво Андрић – писац и/или дипломата“ трајаће до 18. марта 2018. године.

Архива вести и најава