Изложба „Иво Андрић-између писца и дипломате“ отворена у Генту

У среду, 28. фебруара 2018. године, у Универзитетској библиотеци у Генту, отворена је изложба „Иво Андрић-између писца и дипломате“, коју је приредио Музеј града Београда, уз помоћ Министарства културе и информисања.

Ова изложба, која је у сарадњи са бројним ДКП Р. Србије гостовала широм света, а у новембру 2017. године, у сарадњи Мисије Р. Србије при ЕУ и регионалне канцеларије Аутономне покрајине Friuli Venezia Giulia, представљена је у Бриселу.

Потом је на иницијативу Амбасаде Р. Србије у Биселу и уз сагласност италијанске стране, започела је своје представљање у другачијем окружењу.

Циљ Амбасаде је да изложбу види и шири круг него што је дипломатски, те је фокус овога пута на студентима факултета у Белгији.

У Генту постоји Одсек за славистику, а у оквиру њега и Група за српски језик, где као професор и лектор ради Слободанка Моравчевић, наша држављанка, која је умногоме и допринела организацији изложбе.

Изложба је постављена у Универзитетској библиотеци у Генту, у делу у коме је заступљена европска књижевност, којој припада и Иво Андрић. Осим 20 паноа, који прате живот и радни век Иве Андрића као дипломате, у библиотеци су биле изложене и књиге нашег нобеловца које библиотека има у свом фонду.

Изложбу је отворила Марина Јовићевић, амбасадор Р. Србије у Белгији, која је присутнима представила И. Андрића и на други начин од литерарног, који је њима познат, као дипломату.

Поред већег броја студената који уче на Групи за српски језик, отварању изложбе је присуствовао и декан Факултета уметности и филозофије у Генту, Марк Боне, као и представници Ректората, Интернационалног одељења и Одсека за славистику.

Након отварања изложбе, организован је мањи коктел, на коме су се присутни се послужили српским винима и ракијом, као и питама, у организацији Амбасаде Републике Србије.

План је да након Гента, изложба гостује и у Брижу и Антверпену, а настојаћемо да обезбедимо и гостовање на Факултету у Лувену, где је раније постојао Одсек за славистику.

Архива вести и најава