XX Бијенале керамике

Бијенале керамике Београд је једна од ретких изложби коју организује Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије ( УЛУПУДС ) преко четири деценије  и која  успешно спаја и промовише традиционалне и модерне приступе,технике,материјале и форме уметничке керамике.

За овогодишњу Јубиларну поставку Бијенала керамике,своја врата нам је отворио Музеј града Београда који нам је уступио прелепи простор Конака кнегиње Љубице. У чаробни амбијент  Сале под сводовима су се савршено уклопили експонати одабрани за изложбу.   Куриозитет  20-ог Бијенале керамике је што ће се поред излагача са домаће сцене представити и уметници из региона и иностранства ( Словенија, Хрватска,Јапан, САД... ).  Ова година је била изузетно тешка за све нас,а поготову за уметнике који  неколико месеци нису могли да излажу и да представе своје радове публици. Вероватно је и ова специфична ситуација резултирала великим бројем ( 43 ) пријављених колега за изложбу. Поред чланова Секције за уметност и дизајн керамике и стакла, одабрани су и радови колега из Дизајн, Вајарске и  Секције за текстил и савремено одевање УЛУПУДС-а.  Посебан сегмент на изложби ће имати   будуће колеге, студенти завршних година са Одсека керамике Факултета примењених уметности у Београду .

На овогодишњем  Бијеналу ћемо се дружити са ауторима различитих поетика, рукописа, афинитета и генерација. Из ове хетерогености следи да ћемо уживати у разнородним експонатима( керамоскулптуре,посудна керамика, зидне,подне и просторне инсталације... ), богатству форми и колорита, свим техникама изражавања ( каменина,порцелан,терра сигиллата,теракота,мајолика,раку.. ), смелим комбинацијама керамике са другим материјалима ( метал,дрво, платина,стакло,перје,канап... )и широком дијапазону тема којима су били инспирани уметници за ову поставку ( фигурација,мотиви из живе и неживе природе, биљни и животињски свет,апстракција, предмети за свакодневну употребу, светлећа тела... ).

Архива вести и најава