Свети Климент охридски – ученик и учитељ

  • Локација: Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8
  • Датум: 22. новембар - 2. децембар 2016.
  • Организација:

    Амбасада Републике Бугарске у Београду и Музеј града Београда

  • Импресум:

    Васја Велинова, аутор изложбе; Аксинија Џурова, научни консултант

Једна од најзначајнијих личности у културној и књижевној историји Бугарске, а и целог словенског света – епископ Климент свој земаљски пут завршава 27. јула 916. године. Упамћен у свести народа као Свети Климент Златни и Свети Климент Учитељ, мајстор бугарског књижевног језика, оснивач је прве књижевне школе и први епископ у средњовековној Бугарској. Саградио је мост између Моравске мисије словенских апостола Ћирила и Методија и Првог бугарског царства.

Циљ ове фото-изложбе, која се организује поводом 1100 година од Успења Светог Климента је да покаже различите манифестације његовог рада, важне тренутке његовог живота, као и да нам покаже лепоту његових дела. Подсетићемо се дубоког трага који је књижевник оставио у књижевној, културној и црквеној историји Бугара и осталих словенских народа.

У фото-изложби је представљен лик Светог Климента Охридског на фрескама и иконама од 10. до 20. века. Оне показују широк географски и хронолошки опсег култа овог свеца, који се претворио у обједињавајући симбол хришћанских народа на Балкану. Представљене су и копије његових многобројних дела, која су била разасута у библиотекама свих словенских земаља и савремени начини светковања Светог Климента Охридског у Бугарској, кроз дела модерних бугарских уметника – вајара и сликара.