ЕКСПО: ЗАГРЕБ – БЕОГРАД, МЕТАФОРИЧКИ ПОЗДРАВ РАЂАЊА ЕВРОПЕ – WORK IN PROGRESS

  • Локација: Музеј града Београда, Ресавска 40б
  • Датум: 3 - 13. април 2017.
  • Организација:

    Marc Pio Maximilen Salvelli и аутор

  • Импресум:

    Гиле Фрагиле: Техничка продукција

У необичном историјско-друштвеном тренутку када се концепт интеграције земаља у Европску унију некима чини крајње промашен, а другима надасве потребан, здрав и логичан, хрватско-француско-италијански уметник Marc Pio Maximilien Salvelli представља се београдској културној средини великим циклусом „Метафоричан поздрав рађању Европе- work in progress“. Ради се о једном опсежном и слојевитом уметничком концепту, започетом још 1993, који је пре Београда представљен у Паризу, Мадриду, Риму, Љубљани, Загребу, Сарајеву и другим европским градовима.

Инспирисан чињеницом да биолошки, биографски и културолошки припада различитим културним круговима Европе, уметник спаја оно што географске даљине раздвајају. У исто време колико реалистичан, толико готово и романтичарски концепт уједињавања европског културног круга, те помало духовно нагрижене „старе Европе“, покушавајући унутар идеје европског повезивања на свим нивоима свакодневице обновити теме и мотиве који творе наш културни и уметнички идентитет. Свака европска метропола коју је Marc Pio Maximilien Salvelli насликао, има свој препознатљив изглед, с неколико важних урбанистичко-архитектонских споменика и визура, које тај град заувек чине јединственим на мапи европске културне непокретне баштине. Али, један европски град не чине само (мртви) споменици, зграде, улице и булевари, чине га њихови становници, радост свакодневног живљења и кретања на том карактеристичном простору. Стога уметник у овој новој допуни и проширењу дела укључује мотиве људи, женска лица која симболички шире осмех једног града и индивидуални шарм свакодневице...

Salvelli показује како су нам врата европске културе не само отворена, већ смо сви интегрални део те велике и комплексне историјско-културолошке деонице.

Marc Pio Maximilien Salvelli рођен је 1970. у Паризу. У Минхену је похађао Уметничку школу. У Загреб долази 1984. и уписује се на сликарски смер Школе за примењену уметност. На Националној парсикој ликовној академији је похађао студије сликарства и мозаика, а у Берлину је Академију за филм и телевизију. Прве самосталне изложбе имао је у Атини, Риму, Паризу. Члан је Удружења ликовних ументика Француске, Немачке и Хрватске.