Београдско сајмиште – повратак у будућност

  • Локација: Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8
  • Датум: 20. мај – 20. јун 2017.
  • Организација:

    Музеј града Београда, Архитектонски факултет и УПГ Ноћ музеја

Изложба Београдско сајмиште – повратак у будућност представља завршну фазу истоименог пројекта организованог у сарадњи Музеја града Београда и Архитектонског факултета у Београду, а подржаног од стране УПГ Ноћ музеја. Изложбу су, под вођством својих профеора и кустоса Музеја града Београда, урадили студенти мастер студија Архитектонског факултета у Београду.

Најзначајнији допринос пројекта представљају радови студената: макета сајмишта у размери 1:100 урађена у складу са реконструкцијом Сајмишта предвиђеном Детаљним урбанистичким планом Београда из 1992, виртуелна шетња кроз Сајмиште, и 3Д модели и цртежи сајамских павиљона. Кроз овај сегмент изложбе, посетиоци ће моћи да се упознају са историјатом настанка Сајмишта и његовим будућим изгледом, али и да доживе његову атмосферу и архитектуру. Настанак и рад првог Београдског сајмишта од 1937. до 1941. приказани су кроз седам репрезентативних догађаја који најбоље илуструју дешавања на Сајмишту, али и значај Сајмишта за Београд и његове грађане.

Посетиоци изложбе моћи ће да виде како су изгледали пролећни и јесењи међународни сајмови који су одржавани редовно сваке године, ко су били њихови учесници, шта је излагано и какви су све пратећи програми организовани. Приказане су затим спортске активности, с обзиром да је на Сајму радио први затворени тениски терен у Београду и да су одржавани веома посећени турнири у боксу, на којима су гостовали и боксери из иностранства. Међу најпосећеније и најпопуларније догађаје на Сајмишту свакако су спадали салони аутомобила, који су одржавани три године за редом и на којима су се представљали сви најзначајни произвођачи аутомобила из Европе и Сједнињених Америчких Држава. Била је ту и велика Међународна ваздухопловна изложба, на којој су Београђани могли да се упознају са историјом и развојем ваздухопловстава, да седну у авионе и испорбавају команде, да пробају лет авионом или скок падобраном са куле високе 70 метара која је подигнута специјално за потребе ове изложбе.

На изложби ће публика моћи да види и како је изгледала Прва земаљска занатлијска изложба на којој су представљени практично сви занати, од дрворезбара, преко златара, посластичара, до аутомеханичара и произвођача кућне хемије. Ту је Прва земаљска ловачка изложба, која је заправо била поново изложени национали павиљон са међународне изложбе у Берлину, на којој су се могли видети улови чланова краљевске породице и награђени ловачки трофеји. Веома посећен догађај на Сајмишту био је Фестивал народне игре и песме, на коме су се представљаљи извођачи из свих крајева Краљевине Југославије и за који је београдска публика сваке вечери куповала све расположиве улазнице.

Захваљујући љубазности Југословнске кинотеке посетиоци ће бити у прилици да виде и филмове о изградњи и отварању Сајмишта.

Видео