Анастас Јовановић - уметност и нови медији

  • Локација: Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8
  • Датум: 13. новембар 2017 - 28. фебруар 2018.
  • Организација:

    Музеј града Београда

  • Импресум:

    Данијела Ванушић, аутор изложбе и каталога; Милутин Марковић, визуелни идентитет

У оквиру обележавања 200 година од рођења Анастаса Јовановића (1817-1899) Музеј града Београда је приредио изложбу Анастас Јовановић – Уметност и нови медији на којој ће посетиоци моћи да виде близу две стотине оригиналних радова уметника: цртежа, акварела, талботипија, фотографија, стереоскопских снимака и личних предмета из колекције Музеја града Београда.

Анастас Јовановић пионир европске фотографије, за српску визуелну културу је остварио немерљив значај. Не само да ју је обогатио својим небројеним фотографијама и литографијама, већ је и самостално створио неке од иконичних призора модерног српског националног идентитета као што су ликови кнеза Михаила, кнегиње Јулије, Вука Караџића, владике Његоша, кнеза Данила, кнегиње Персиде Карађорђевић, Клеопатре Карађорђевић, патријарха Рајачића, митрополита Петра Јовановића, Томе Вучић Перишића, Илије Гарашанина, капетан Мише Анастасијевића, Узун Мирка, Милице Стојадиновић Српкиње, Бранка Радичевића, Љубе Ненадовића, Ђуре Даничића, Димитрија Аврамовића, Јеремије Станојевића, Краљевића Марка, Хајдук Вељка и других.

Током 19. века Анастас Јовановић био је један од уметника и јавних радника Кнежевине Србије који су уз подршку политичке елите, у првом реду владарске породице Обреновић, употребом нових визуелних медија учествовали у изградњи и развоју њеног модерног имиџа. Његова свестрана и сложена уметничка делатност омогућила је трансфер савремених европских струјања и нових техничких знања у систем српске визуелне културе 19. века. Популаризација културе вршена литографским и фотографским медијем, утицала је на формирање укуса и осећаја за лепо у младој српској кнежевини и омогућила прелаз уметности из домена високе и затворене уметничке праксе, оличене у медију сликарства, у оквире масовне медијски распрострањене и доступне визуелне културе.