Музеј Јована Цвијића, Јелене Ћетковић 5
18. мај - 2. јун 2019.
 

Скривена баштина

Слике Петра Добровића из Легата Флегел

На изложби је представљено 13 слика Петра Добровића из Легата Флегeл, који је Музеј града Београда преузео 2012. године. Оне представљају изванредне примере Добровићеве уметности инспирисане јадранском обалом, њеним људима и пејзажима. У Легату се налазе четири пејзажа, осам портрета, углавном дубровачке господе, и један акт. На овој камерној изложби, публици су представљене Добровићеве слике из Легата које илуструју уметников опус из четврте деценије, прожет интензивним колоризмом. Посматрајући слику превасходно као „колористичку масу“, уметник је својом богатом палетом насликао јадранске пределе обасјане сунцем, дубоко простудиране портрете и један модернистички акт нескривене еротичности.

Породица Флегeл почела је да прикупља Добровићева дела након његове велике изложбе одржане у Загребу 1934. године, па ове слике нису искључиво сведочанаство о стваралаштву уметника, већ представљају и одраз колекционара, брачног пара Флегел, односно њихов укус и идеале које су неговали.

Легат Флегел је настао из приватне колекције Леле и Славка Флегeл, који су је поклонили Граду Београду. Њено формирање је започето између два светска рата, у Загребу, где је породица и живела. Године 1957. су се преселили у Београд и убрзо су 123 слике и скулптуре из своје збирке поклонили граду. Колекција је била доступна јавности, у породичном стану, све до смрти Леле Флегeл 1993. године, након чега је мало ко имао прилике да је види. На изложби Скривена баштина. Слике Петра Добровића из Легата Флегел, представљена су, први пут после 25 година, дела Петра Добровића из ове збирке.


Приредили: Музеј града Београда и УПГ Ноћ музеја

Аутори изложбе: Исидора Савић, кустос и мср Ангелина Банковић, виши кустос Музеја града Београда

Дизајн: Браћа буразери