Римске фибуле

  • Период: Антика
  • Година/датовање: 1-5. век
  • Материјал: злато, сребро, бакар, бронза, гвожђе
  • Техника: ливење, ковање, позлата, емајл
  • Димензије: 2.5-10 cm
  • Власништво: Музеј града Београда
  • Изложен/и: Не

© Услови коришћења

Фибула (лат. глагол figere, закопчати) представља посебну врсту игле која има функцију спајања, прикопчавања два дела тканине, углавном на рамену или на грудима. С временом, фибуле поред употребних добијају и одлике украсних предмета. Будући да су биле обавезан део ношње римских грађана и других слојева становништва, веома су распрострањене.

По конструкцији, могу бити једночлане или двочлане. Свака фибула се састоји из игле и тела, на коме се разликују глава, лук и стопа. Историјат развоја им је дугачак, а први познати примерци једноставног облика потичу из бронзаног доба и еволуирају током халштата кроз мноштво облика и техника украшавања. Каснолатенске фибуле су биле основа за настанак римских.

Познато је више од 40 различитих типова фибула које су употребљавали становници Сингидунума: лучне, профилисане, изразито профилисане, коленасте, ленгерасте, прстенасте, плочасте (са проламањем, емајлиране и неемајлиране), омега, са посувраћеном стопом, зооморфне, Т- фибуле, панонске, крстасте и друге. Облици и форме фибула зависили су од модних диктата који су долазили из различитих центара, али и од аутохтоних утицаја.

Украшаване су урезивањем, тауширањем, гранулацијом, пунктирањем, фацетирањем, проламањем, гравирањем, интарзијом. Фибуле су често ознака друштвеног и економског статуса. Женске су мањих димензија и луксузније израде, понекад ношене у пару како би придржавале хаљину на раменима. Мушке фибуле су веће, посебно оне које су користили војници и државни службеници. Од III века су их, као службени дар, добијали војни трибуни за нарочите заслуге.

Објављено у Антика

Контакт

Милорад Игњатовић
Антика
Змај Јовина 1, Београд
011 263 08 25
Mobile: 060 500 51 86
Fax: 011 328 35 04
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
vCard