Римско стакло

  • Период: Антика
  • Година/датовање: 1-5. век
  • Материјал: стакло
  • Техника: ливење, дување у калуп
  • Димензије: 3.8-16.2 cm
  • Власништво: Музеј града Београда
  • Изложен/и: Не

© Услови коришћења

Откриће луле за дување стакла потиче са Блиског истока, највероватније крајем I века п.н.е. Нова технологија омогућила је израду нових облика стаклених посуда, процват производње, и учинила предмете од стакла доступним ширим слојевима становништва у свим деловима Римског царства. Када су Сирија и Египат постали део Римске империје, трговина овом робом је интензивирана. Ексклузивна производња није била везана само за Исток, као на самом њеном почетку, већ се развијала северно и јужно од Алпа.

Произвођени су сви облици и форме који су заступљени и у керамичком материјалу. У Сингидунуму су пронађени боце, крчази, тањири, шоље, пехари, гутуси, урне, светиљке. У стакленим тоалетним бочицама различитих облика су се, осим егзотичних мириса, чували и медикаменти. Доминира врло цењено прозирно беличасто стакло, мада су посуде израђивене и од бојеног стакла, најчешће плавих и зелених тонова. Украшаване су аплицирањем стаклене нити, бобицама, брушењем и урезивањем. Прозорска стакла (оkulusi) израђивана су за куће богатих грађана. Од стаклене пасте прављен је накит.

Веома развијена трговачка делатност и добре комуникације допринеле су да се у Сингидунуму нађу производи од стакла италско-галских и источномедитеранских радионица. Стакларски занат се преносио с колена на колено. Удружења слободних занатлија (collegia oрificum), којима су припадали и произвођачи стакла (vitrarii), имала су своје статуте и строго су обавезивала занатлије, који су, с друге стране, уживали и одређене повластице.

Објављено у Антика

Контакт

Милорад Игњатовић
Антика
Змај Јовина 1, Београд
011 263 08 25
Mobile: 060 500 51 86
Fax: 011 328 35 04
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
vCard