Римски медицински инструменти

  • Период: Антика
  • Година/датовање: 2-3. век
  • Материјал: сребро, бронза, камен
  • Техника: ливење, ковање, урезивање, тауширање
  • Димензије: 6.1-15.2 cm
  • Власништво: Музеј града Београда
  • Изложен/и: Не

© Услови коришћења

Долазак римских легија на територију Сингидунума изазвао је низ промена које су захватиле све области јавног и приватног живота. Урбанизација и контакти са развијенијим друштвима знатно подижу ниво живота аутохтоног становништва. Откривена јавна купатила, остаци водоводних и канализационих цеви, поплочане улице римског Сингидунума, на посредан начин говоре о томе да се бринуло о здрављу и хигијени становника.

Школовани лекари (medicus), пореклом Грци, организовани у лекарске колегије (collegia), имали су низ специјалистичких медицинских служби: хирургију, офталмологију, стоматологију, оториноларингологију, гинекологију и ортопедију. Војска је имала своје болнице, а једна таква потврђена је натписом на споменику откривеном у Стојнику. Да је Сингидунум имао медикусе који су бринули о здрављу његових становника говоре налази медицинских инструмената као што су пинцете, сонде различитих типова, скалпели, специјални ножеви, двојни инструменти, куке и мале кашике. Неки од ових инструмената, уз мале ваге, имали су примену и у фармацији, а професија сваког медикуса подразумевала је и познавање фармакологије, тј. прављења лекова и ароматичних мелема.

Печат очног лекара, откривен у Доњем Граду на Калемегдану, поуздано потврђује да је римски Сингидунум имао развијену здравствено-медицинску службу, која је снажно и брзо афирмисана ширењем култа Ескулапа.

Објављено у Антика

Контакт

Милорад Игњатовић
Антика
Змај Јовина 1, Београд
011 263 08 25
Mobile: 060 500 51 86
Fax: 011 328 35 04
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
vCard