Фабрика леда ''Шонда''

  • Година/датовање: 1932.
  • Материјал: фото-папир
  • Техника: фотографија
  • Димензије: висина 9, ширина 12 cm
  • Инвентарни број: И2/1 1169
  • Власништво: Музеј града Београда
  • Изложен/и: Не

© Услови коришћења

Раст Београда по окончању Првог светског рата подразумевао је повећане потребе за свим индустријским продуктима неопходним за снабдевање града. Део високотехнолошког тржишта био је зависан од увозних производа, али је значајан део сировинске, прехрамбене и занатске производње био лоциран и у самом Београду. Нека од индустријских постројења су пратила најсавременија достигнућа модерне цивилизације, у авио-индустрији, на пример. Нека друга су, опет, начином производње и условима рада подсећала на нека друга, давно прошла времена.

Велике потребе Београда за ледом, у недостатку савремених електричних расхладних уређаја, требало је задовољити на неки други начин. Између два светска рата лед је у Београду производило шест фабрика: пиваре Игњата Бајлонија, Ђорђа Вајферта и Јагодинска пивара; фабрика Кланичног друштва из Београда; АД за фабрикацију леда Загреб – филијала Београд, као и познати београдски произвођачи прехрамбених производа породица Шонда.

У оквиру „Шонда М.К.“, фабрике какаоа и чоколаде, у Улици цара Уроша бр. 62–70 на Дорћолу, функционисао је и погон за производњу вештачког леда. Свакодневно су, посебно у врелим летњим месецима, коњске запреге за дистрибуцију леда кретале пут многобројних београдских кафана и хотела, као највећим потрошачима овог производа. Овај снимак је настао августа 1932. године.

Контакт

Дарко Ћирић
Историја Београда 1918-1941.
Змај Јовина 1, Београд
011 263 08 25
Mobile: 060 500 51 26
Fax: 011 328 35 04
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
vCard