Поглед у центар

  • Локација: Музеј града Београда, Ресавска 40б
  • Датум: 07.11 – 25.11.2017.
  • Организација:

    Академија Факултета ликовних уметности у Београду и Музеј града Београда

Изложба Поглед у Центар обухвата 211 радова 100 уметника и увид је у Графичку збирку Центра за графику. Настајала пуне две деценије, а започета са првим Издањима Центра и обогаћена поклонима уметника, Збирка данас броји преко 800 графичких листова укључујући дела уметника из различитих земаља.

Повод за отварање фиока Збирке и представљање јавности једног њеног дела је велики јубилеј Факултета ликовних уметности у Београду, 80 година постојања.

Изложбом је покушано да истакне најважнија активност Центра – извођење и штампање графичког листа. Деликатан процес који се састоји од спровођења уметникове идеје кроз све техничке процесе и различите фазе рада, до коначне реализације у графички лист, подразумева техничку подршку графичара мајстора штампе. На овај начин Центар подстиче бројне уметнике да своје идеје и концепте из једног медија, преведу у медиј графике. Зато су у поставку уврштени и радови појединих уметника који су изведени у другим медијима, отварајући могућност сагледавања уметничког рада, где једна идеја или тема флексибилно може бити преведена у различите медије, а да у том процесу не губи на далекосежности своје поруке.