There is no translation available.

Народна банка Србије, Немањина 17
9 - 30. октобар 2019.

Папирне новчанице из Легата Ђорђа Новаковића

Ђорђе Новаковић

Новаковић Бранислава Ђорђе рођен је у Београду где је завршио основну школу и гимназију, а даље школовање је наставио у Бечу. Економиста по струци, до Другог светског рата је радио у осигуравајућим друштвима, у Савезу трговинског удружења Југославије, издавачким кућама и Министарству саобраћаја.

Ратне године, од 1941. до 1944. је провео у заробљеништву у логору Ознабрик (Немачка).

Након завршетка рата запослен је у Савезничкој комисији за утврђивање ратних злочина у Немачкој. По повратку у земљу 1949. у служби је у Привредном савету Федеративне Народне Републике Југославије, Министарству спољне трговине, трговинском изасланству у Хагу, Секретаријату за иностране послове и Југословенској инвестиционој банци.

Сакупљањем папирног новца почео је да се бави релативно касно. Пасија сакупљања и пословна путовања водила су га до већине европских земаља. Контакти с бројним колекционарима и активно учешће у раду Српског нумизматичког друштва омогућили су му да формира веома богату збирку.


Приредили: Музеј града Београда и Народна банка Србије

Ауторка изложбеЈелена Васић Деримановић

Дизајн: Зорица Нетај, ликовно-графичко решење каталога; др Емилија Николић, дизајн изложбеног ентеријера; Добрила Ствановић, дизајн изложбених паноа


Сазнајте више о  Легату Ђорђа Новаковића